Práce Michala Klímy: České menu
Radek Doležal, Michal Klíma: Zpráva o průběhu setkání
Ve dnech od 28. 4. – 1. 5. 2014 se uskutečnilo další setkání Comenius s názvem History in Our Kitchen, tentokrát španělském Cianu, kam docestovali zástupci z České republiky, Itálie, Chorvatska, Bulharska, Rumunska, Anglie, Maďarska, Turecka a Španělska.
První den jsme převážně strávili na cestě. Celá naše výprava v zastoupení Radka Doležala, Michala Klímy (2A), Martina Slováčka, Davida Šoukala (P2) a vyučujících Evy Burianové a Hany Světlíkové se sešla v devět hodin ráno u Grandu, odkud jsme jeli do Vídně na letiště. Pro většinu z nás to byl náš první nezapomenutelný let. Z Vídně jsme letěli do Madridu a z Madridu do města Oviedo, tam na nás a účastníky z ostatních států čekal autobus, který nás zavezl do hostelu.
V úterý ráno po snídani si pro nás přišla jedna žákyně zdejší školy, aby nás zavedla do školy, kde se uskutečnilo oficiální přivítání. Po přivítání si státy mezi sebou rozdaly malé pozornosti a poté začala hodina španělštiny. Následovala prohlídka celé školy. Mezitím, co jsme procházeli školu, se už venku začala vařit paella – tradiční španělské jídlo. V rámci dlouhého čekání na oběd nás navštívila televize. Po obědě jsme se všichni vydali na výlet do Ovieda. Oviedo je historické město s krásnými památkami. Po projití nejzajímavějších památek následovalo nakupování suvenýrů a cesta zpět na hotel, kde byla připravená vynikající tříchodová večeře. Zjistili jsme také, že v televizi byly záběry převážně na nás a že v novinách vyšla fotka také s námi, no byli jsme prostě populární.
Na středu bylo připraveno zdobení nástěnek a hlavně přehlídka prezentací jednotlivých žáků z každého státu. V poledních hodinách jsme se přesunuli do města Gijón, kde nás čekala prohlídka státní cateringové školy, kde i pro nás připravili oběd, který měl pět chodů.
A co že jsme všechno jedli?
– nachos with fruits and smoked cheese from pría, Asturias
– beans and clams
– rolled Asturian tuna fish
– steak with Asturian cheese (another one!) and vegetables.
– rice pudding and almond cakes.
Po vydatném obědě následovala prohlídka města, kde jsme se dostali do přístavu, a také jsme viděli krásy Atlantského oceánu. Poté následoval rozchod do místních obchůdků, krámků a cesta na hotel.
Ve čtvrtek ráno po snídani proběhlo poslední balení věcí a cesta na letiště, kde jsme poobědvali a letěli směr Madrid a z Madridu do Vídně, kde jsme museli čekat delší dobu na autobus, který nás zavezl do Brna.
Byl to krásný týden, ze kterého jsme si odvezli spoustu zážitků, a chtěli bychom za nás kluky poděkovat paním učitelkám, že to s námi ten týden vydržely.